Alvøen er et av landets eldste og best bevarte industristeder
– med fabrikkbygninger, herskapshus (som i dag er et museum)
og et førtitalls små og velholdte arbeiderboliger fra 1800-tallet.
Historien starter
Alvøen
Historien går tilbake til 1626, da det ble startet både kruttmølle og kornmølle på stedet. Senere ble det satt i gang produksjon av salpeter, linolje og forkaker, valketøy og papir. Der har også vært skipsverft i den lune Alvøpollen.
Kruttverket var i flere hundre år ryggraden i Alvøen, men ble nedlagt i 1880 årene etter at dynamitten var oppfunnet. Samtidig økte etterspørsel etter papir og landets andre papirmaskin ble installert og kom i drift i 1865.
Papirproduksjonen opphørte i 1981. Alvøen var kjent for å levere høyeste kvalitets finpapir til dokumenter, protokoller, traktatpapir, sjekker, og ikke minst seddelpapir til Den Norske Bank.
I 1983 ble arbeiderhusene regulert som antikvarisk verneverdig spesialområde. Papirfabrikken eide husene så sent som i 1981, men har senere solgt disse for det meste til tidligere ansatte og deres etterkommere. De fleste av husene er i dag nydelig restaurert og er meget ettertraktet.
Alvøen Hovedgård
Herskapshuset i syd, «Gamlehuset» eller i dag Stiftelsen Alvøen Hovedgård, stammer fra slutten av 1700 tallet. Hovedhus med have og havehus sto ferdig i 1797. Stiftelsen ble opprettet i 1953 ved et gavebrev fra Hans B. og Frieda Fasmer. I 1983 ble den åpnet som museum, etter at den siste av familien Fasmer var fraflyttet. Her er møbler, porselen, franske landskapstapeter med jaktsener, tekstiler og Bergenssølv.
Alvøen Hovedgård holder åpent for publikum 15 mai til 15 september, vanligvis søndag fra 1130 til 1630. Der er omvisninger, og stedet kan leies til sammenkomster. Henvendelser tlf 55 32 51 08.
Stiftelsen Alvøen Hovedgård er i dag ett av museene som hører inn under Bymuseet i Bergen.
Alvøen Gamle Mølle AS
Alvøen Gamle Mølle er en direkte forsettelse av Alvøens Papirfabrik AS. Navneskifte skjedde i 1998 samtidig som Hendrik Jan Fasmer og hans barn overtok de øvrige aksjene fra andre medlemmer av familien.
Aksjeselskapets formål idag er å drive eiendommen i Alvøen best mulig innenfor eksisterende rammer, og så langt som mulig å restaurere og oppgradere industribygningene slik at disse tilpasses moderne behov for leietakere. En del av utfordringen er også å vedlikeholde «parken» langs Alvøpollen, området ved statuen av Hendrik Jansen Fasmer (1835-1930) og selve småbåthavnen.
Fabrikkbygningene skriver seg fra ulike tider i denne 350 år lange industrihistorien. De eldste er smien med tykke, kalkede steinmurer, og kontorbygningen fra ca 1790 som i dag er en interiørbutikk. «Snekkeriet» eller «hengeriet» var opprinnelig et papirtørkehus. Dette veteranhuset blir nå varsomt satt i stand igjen.
Alvøen Gamle Mølle AS har også vannrettighetene for «Småvannet» og «Storevannet» – en avtale som stammer fra 1883. Allerede i 1799 anla fabrikken de første «stemmer» eller demninger i de to innsjøer for å øke kapasiteten. I dag er årlig normalt tilsig ca 9 mill m3, og vannet benyttes i hovedsak til smoltoppdrett i regi av Firda Settefisk Alvøen AS.